אז סיימתם. המדים בארון, הדרגה נעלמה, ואתם מרגישים את החופש בדם. אבל רגע לפני שאתם קופצים על הטיסה הראשונה לדרום אמריקה או מזרח אסיה, יש עוד צעד אחד קטן, אבל קריטי: המימון. הטיול הגדול, זה שחלמתם עליו שלוש שנים (ואולי קצת יותר), לא מממן את עצמו. הוא דורש תכנון, משמעת, וקצת קסמים פיננסיים. אל דאגה, זה לא מסובך כמו ניווט לילה בשטח זר. זה אפילו יכול להיות… נעים. כן כן, נעים לחשוב איך כל שקל שתחסכו יקרב אתכם יותר לצלילה בשונית אלמוגים או לטרק בהימלאיה. בואו נצלול פנימה ונראה איך הופכים את החלום למציאות, בלי לצאת עם חור ענק בכיס.
כמה עולה הרפתקה כזו בכלל? המספרים שיגרמו לכם לחשוב
השאלה הראשונה והכי חשובה: כמה כסף אתם באמת צריכים? התשובה, כמו תמיד בחיים (ובמיוחד בפיננסים), היא: זה תלוי. תלוי לאן אתם טסים, כמה זמן, מה סגנון הטיול שלכם (הוסטלים פשוטים או מלונות בוטיק מפעם לפעם? אוכל רחוב או מסעדות גורמה? קניות בלי חשבון או רק מזכרת קטנה?).
אבל בואו נהיה ריאליים. טיול של כמה חודשים, נגיד 4-6 חודשים, ביעדים קלאסיים כמו דרום אמריקה או המזרח, יכול בקלות להגיע לסכומים של 40,000 עד 70,000 ש"ח ויותר. זה כולל טיסות, ביטוח, ציוד ראשוני, הוצאות יומיומיות (לינה, אוכל, תחבורה), אטרקציות, וגם מרווח ביטחון למקרה ש…
איך מחשבים את "המרווח" הזה?
חשוב להוסיף סכום נוסף לסכום הליבה של הטיול. למה? כי החיים קורים. אולי תתאהבו במקום מסוים ותרצו להישאר יותר? אולי תצטרכו טיפול רפואי קטן? אולי סתם בא לכם יום פינוק יקר במיוחד? מרווח ביטחון של 10%-15% מהסכום הכולל יכול לעשות את ההבדל בין טיול רגוע לטיול מלא בלחץ.
אז הצעד הראשון הוא לשבת עם דף ועט (או אקסל, אם אתם בעניין) ולהתחיל לחקור. בדקו עלויות טיסות ליעד (ועלויות טיסות פנימיות, אם רלוונטי), עלויות לינה ממוצעות (הוסטלים, גסטהאוסים), עלויות אוכל, תחבורה מקומית, אטרקציות מרכזיות שאתם חייבים לעשות (טרקים, צלילות, סיורים). אל תפחדו להיות יסודיים. ככל שתדעו יותר, התכנון יהיה מדויק יותר, והסיכוי שלכם להגיע לסכום היעד גבוה יותר.
שאלות ששווה לשאול את עצמכם לפני שמתחילים לחסוך:
Q: האם כדאי לתכנן מסלול טיול מראש או להיות ספונטניים?
A: תכנון בסיסי של עלויות וזמן משוער לכל יעד יכול לעזור מאוד בתחזית התקציב. ספונטניות זה כיף, אבל היא לפעמים יקרה יותר. אפשר לשלב – לתכנן מסגרת ולשמור על גמישות בפנים.
Q: מה עם ביטוח נסיעות? זה באמת כל כך חשוב?
A: חד משמעית כן! ביטוח נסיעות הוא לא המלצה, הוא חובה. במיוחד בטיולים ארוכים ובמקומות מרוחקים. עלויות רפואיות בחו"ל יכולות להיות אסטרונומיות. אל תחסכו על זה לעולם!
Q: האם כדאי להוציא כרטיס אשראי בינלאומי מיוחד?
A: רוב כרטיסי האשראי הישראלים עובדים בחו"ל, אבל חשוב לבדוק עמלות המרה ועמלות משיכה. ישנם כרטיסים ייעודיים שחוסכים בעמלות אלו ויכולים להיות משתלמים בטיול ארוך.
איך בונים תוכנית חיסכון שמצליחה? לא רק חלומות
אחרי שיש לכם סכום יעד, הגיע הזמן לבנות תוכנית משחק. זה לא מספיק להגיד "אני אחסוך לטיול". אתם צריכים לדעת כמה, מתי ואיך.
1. קבעו יעד חודשי: כמה *חייבים* להפריש?
חשבו כמה זמן יש לכם מרגע השחרור (או אפילו קצת לפני, אם אתם כבר עובדים) ועד תאריך היציאה המתוכנן. נניח שאתם צריכים 60,000 ש"ח ויש לכם שנה (12 חודשים) לחסוך. חישוב פשוט יגיד לכם שאתם צריכים לחסוך בממוצע 5,000 ש"ח בחודש. נשמע הרבה? אולי. אבל כשמפרקים את זה, זה נראה אפשרי יותר.
העיקרון כאן הוא עקביות. עדיף להפריש סכום קבוע קטן יחסית בכל חודש, מאשר לחכות ל"סוף החודש" ולראות מה נשאר (בדרך כלל לא נשאר הרבה…). הגדירו הוראת קבע או העברה אוטומטית בתחילת כל חודש לחשבון חיסכון נפרד. "לשלם לעצמך קודם" – זו לא קלישאה, זו חוכמה פיננסית בסיסית.
2. פתחו חשבון חיסכון נפרד: העיניים רואות, הלב חומד פחות
אל תחסכו באותו חשבון עובר ושב שבו אתם משתמשים ביום-יום. פתחו חשבון חיסכון נפרד, רצוי כזה שלא כל כך קל לגשת אליו בכרטיס אשראי או משיכה מיידית. זה יוצר מחסום פסיכולוגי קטן לפני שאתם "שוברים" את החיסכון, ומאפשר לכם לראות את הסכום גדל בלי שיתערבב עם ההוצאות השוטפות.
שקלו אפיקי חיסכון שונים – פק"מ (פיקדון קצר מועד) בבנק שלכם, קופת גמל להשקעה (למרות שהיא פחות נזילה בטווח המאוד קצר, היא עדיין אופציה לשקול לחלק מהסכום הגדול יותר, בייעוץ מתאים כמובן), או אפילו חשבון ייעודי באפליקציות פיננסיות שונות. העיקר שהכסף הזה מופרד ומוגדר "כסף לטיול".
איך מגדילים את עוגת ההכנסות? ג'ובים ורעיונות יצירתיים
אחרי הצבא, רוב המשוחררים הולכים לעבוד. וזו ההזדמנות שלכם לדחוף חזק ולייצר את המקסימום בזמן קצר יחסית.
3. משרות מועדפות: לא סתם נתנו להן את השם הזה
אם עדיין לא עברה שנה מהשחרור (או שנתיים ללוחמים), אתם זכאים להטבות על עבודה ב"משרות מועדפות". עבודות בחקלאות, בניין, בתי מלון, תעשייה, בתי אבות, ובחלק ממקצועות ההדרכה בטיולים. משרות אלו לא רק מזכות אתכם במענק שחרור נוסף (שעוזר מאוד!!), אלא גם בדרך כלל מציעות שכר שעה יחסית גבוה, במיוחד בשעות נוספות או בסופי שבוע. זו דרך מצוינת לצבור סכום כסף גדול בזמן קצר יחסית.
4. ג'ובים נוספים והכנסות "מהצד"
גם אם יש לכם משרה מלאה, חשבו איך אפשר להגדיל את ההכנסה. אולי עבודה שנייה קלילה בסופ"ש? אולי פרילנס בתחום שאתם טובים בו (כתיבה, עיצוב, תרגום, שיעורים פרטיים)? אולי יש לכם כישרון מיוחד שאפשר להפוך לכסף (אפייה, צילום, נגינה)?
אפילו דברים קטנים מצטברים. למכור דברים שאתם לא צריכים (בגדים, ספרים, ציוד שהצטבר), לעשות בייביסיטר, לטייל עם כלבים. כל שקל שנכנס הוא שקל שקרוב יותר לטיול.
עוד שאלות בערות:
Q: כמה זמן אחרי הצבא כדאי להתחיל לעבוד?
A: כמה שיותר מהר. כל חודש של עבודה וחיסכון מקרב את מועד היציאה או מגדיל את התקציב של הטיול. גם אם לוקחים חודש מנוחה בהתחלה, כדאי להתחיל לעבוד מיד אחרי זה.
Q: האם שווה לקחת הלוואה קטנה כדי "לסגור" את הסכום?
A: באופן עקרוני, פחות מומלץ. הלוואות כרוכות בריבית ומחזירות אתכם למסלול החזרים כשיכולת ההכנסה שלכם בחו"ל מוגבלת. עדיף לדחות מעט את הטיול ולחסוך את כל הסכום מראש, מאשר להתחיל את הטיול עם חוב.
Q: מה אם ההורים רוצים לעזור כלכלית?
A: זו ברכה גדולה! קבלו את העזרה בהכרת תודה. יחד עם זאת, חשוב שתהיה לכם תוכנית חיסכון משלכם ותשענו על עזרת ההורים כבונוס או כהשלמה, לא כבסיס העיקרי לתקציב.
איפה אפשר לקצץ בהוצאות? ההפתעות שמחכות מתחת לאף
הצד השני של המשוואה הפיננסית הוא הוצאות. ולא, אתם לא צריכים לחיות כמו נזירים עד הטיול, אבל אפשר בהחלט להיות קצת יותר מודעים וחסכוניים.
5. מעקב הדוק: איפה הכסף שלכם "בורח"?
השלב הראשון הוא להבין איפה הכסף שלכם מושקע כרגע. במשך חודש-חודשיים, עקבו אחרי כל הוצאה. כן, ממש כל הוצאה – גם קפה בבוקר וגם בילוי יקר בסופ"ש. יש המון אפליקציות שעוזרות לעקוב אחרי הוצאות, או פשוט השתמשו באקסל או אפילו מחברת קטנה. מגלים דברים מדהימים על עצמנו כשרואים לאן הכסף הולך. פתאום שמים לב כמה עולה כל הקפה בחוץ בחודש, או כמה יוצא על יציאות ספונטניות. זה לא שיפוטי, זה פשוט מציאות.
6. קיצוצים חכמים: איפה אפשר "לגלח"?
אחרי שאתם רואים את התמונה, קל יותר להחליט איפה אפשר לצמצם. לא חייבים לוותר על הכל, אבל אולי אפשר לצמצם קצת? במקום 5 קפה בחוץ בשבוע, אולי 2? במקום 3 יציאות יקרות, אולי 1-2 ובילויים זולים יותר בבית או אצל חברים? אולי לבשל יותר בבית במקום לאכול בחוץ או להזמין טייק אוויי?
דברים גדולים יותר: האם אתם באמת צריכים את המנוי לחדר כושר שאתם בקושי משתמשים בו? את כל שירותי הסטרימינג? את חבילת הסלולר הכי יקרה? כל חיסכון קטן מצטבר. 50 ש"ח שחסכתם היום על פיצה בחוץ זה כסף שאפשר לשתות איתו שייק פירות באיזה שוק אקזוטי בעוד כמה חודשים.
7. מכירות "גראז'" ביתיות: להיפטר מעודפים ולהרוויח
כולנו צוברים דברים שאנחנו לא באמת צריכים. בגדים שלא לובשים, ספרים שקראנו, גאדג'טים ישנים, ציוד מהצבא שסתם יושב. צאו למסע ניקיון בבית ומכרו את הדברים האלה! יש המון פלטפורמות למכירה באינטרנט (יד2, פייסבוק מרקטפלייס, קבוצות וואטסאפ). זה win-win קלאסי: הבית שלכם מסודר יותר, ואתם מרוויחים כסף לטיול.
האם כדאי להשקיע את הכסף שחסכתי? בזהירות!
הכסף שאתם חוסכים אמור לשמש אתכם בעוד תקופה קצרה יחסית (חודשים עד שנה-שנתיים). לכן, פחות מומלץ להשקיע אותו באפיקים מסוכנים כמו מניות ספציפיות או קריפטו, שיכולים לרדת משמעותית בטווח הקצר. אתם לא רוצים שהכסף לטיול שלכם יעלם ברגע האחרון!
יחד עם זאת, להשאיר סכום גדול בחשבון עובר ושב שצובר 0% ריבית זה קצת מפספס. אפשר לשקול אפיקים סולידיים ובטוחים יותר. פקדון בנקאי לתקופה קצרה (עם אפשרות יציאה מוקדמת במידת הצורך, בדקו את התנאים), קרן כספית (שמשקיעה באגרות חוב קצרות טווח ובסיכון נמוך) או קופת גמל להשקעה באפיק סולידי מאוד (אגרות חוב ממשלתיות, לדוגמה). אפיקים אלו אולי לא יניבו לכם תשואות עתק, אבל הם ישמרו על ערך הכסף שלכם ואולי אפילו יניבו רווח קטן שיעזור לכם להגיע ליעד מהר יותר.
הכי חשוב: אם אתם שוקלים להשקיע, אפילו באפיקים סולידיים, עשו זאת אחרי שהבנתם בדיוק איפה אתם שמים את הכסף, מה הסיכונים (גם אם הם נמוכים), ומה תנאי הנזילות (מתי ואיך תוכלו למשוך את הכסף כשאתם צריכים אותו לטיול). קבלו ייעוץ מאיש מקצוע אם אתם מתלבטים.
שאלות פיננסיות בסיסיות לטיול הגדול:
Q: האם עדיף למשוך מזומן בארץ או בחו"ל?
A: עדיף למשוך כסף בחו"ל מכספומטים מקומיים (במטבע המקומי). שער ההמרה יהיה בדרך כלל טוב יותר מאשר המרת מזומן בארץ. בדקו מראש עם הבנק או חברת האשראי שלכם מה העמלות על משיכת מזומן בחו"ל.
Q: כמה כסף במזומן כדאי לקחת מהארץ?
A: סכום קטן יחסית לימים הראשונים, ליתר ביטחון, עד שתסתדרו עם משיכה מקומית או שימוש בכרטיס. סכומים גדולים במזומן מסוכנים מבחינת אובדן או גניבה.
Q: מה עושים אם כרטיס האשראי נאבד או נגנב?
A: חשוב שיהיו לכם מספר אמצעי תשלום נפרדים (לפחות 2 כרטיסי אשראי שונים, אולי אחד מהם נשאר כגיבוי במקום בטוח). צלמו או שמרו פרטים של הכרטיסים והבנקים למקרה שצריך לדווח. יש חברות שמציעות כרטיסים נטענים כהגנה נוספת.
לשמור על מוטיבציה: כי הדרך יכולה להיות ארוכה
לחסוך סכום גדול כזה לוקח זמן, ולפעמים קצת מתייאשים בדרך. רואים את החברים יוצאים, מבזבזים, ואתם כאילו "מחמיצים" את החיים. אל תתנו לתחושה הזו לשתק אתכם! זכרו למה אתם עושים את זה. זכרו את התמונות שיש לכם בראש – חופים לבנים, פסגות הרים, ערים סואנות, חוויות חדשות. הטיול הגדול הוא הפרס האמיתי על המאמץ שלכם.
8. תזכורות ויזואליות: תלו תמונות, צרו לוח חלומות
שימו תזכורות ויזואליות בכל מקום! תמונות של היעדים שאתם חולמים עליהם, מפות של העולם, ציטוטים מעוררי השראה. תלו אותם בחדר, שימו ברקע של הטלפון והמחשב. כל פעם שקשה לכם לוותר על איזו הוצאה מיותרת, תראו את התמונה ותזכרו את המטרה.
9. חגגו ניצחונות קטנים: גם 1000 ש"ח שחסכתם זה הישג!
אל תחכו שתגיעו לסכום הסופי כדי לחגוג. כל אלף או אלפיים שקלים שחסכתם זו סיבה קטנה לשמוח. קנו לעצמכם משהו קטן ושווה (בלי לבזבז את כל החיסכון, כמובן!), צאו לבילוי זול ומהנה, או פשוט תנו לעצמכם טפיחה על השכם. הכרה בהתקדמות שלכם חשובה מאוד לשמירה על המוטיבציה.
10. דמיינו את הרגע: כשאתם כבר שם
עצמו עיניים מדי פעם ודמיינו את הרגע שבו אתם עולים על המטוס, או נוחתים ביעד הראשון, או עומדים על הר שחלמתם לטפס עליו. דמיינו את החופש, את הנופים, את האנשים שתפגשו. תחושת ההתרגשות הזו היא דלק אדיר למוטיבציה להמשיך לחסוך.
השורה התחתונה: זה לגמרי אפשרי!
לחסוך סכום כסף משמעותי לטיול הגדול אחרי צבא זו משימה שמצריכה תכנון, עבודה קשה, ומשמעת פיננסית. אבל זו משימה לגמרי אפשרית, ועשרות אלפי משוחררים ישראלים עושים את זה כל שנה. זה דורש קצת ויתורים בטווח הקצר, קצת יצירתיות, וקצת להתמודד עם עצמכם מול הפיתויים. אבל התמורה? התמורה היא חוויית חיים חד פעמית שתעצב אתכם ותעניק לכם זיכרונות לכל החיים.
התחילו עכשיו. צעד קטן ועקבי בכל יום או בכל חודש יקרב אתכם לטיסה ההיא. אל תחכו ל"מחר" או ל"אחרי החגים". התוכנית הטובה ביותר היא זו שמתחילים ליישם. וזכרו, כל שקל שאתם חוסכים, כל שעת עבודה נוספת, כל ויתור קטן על הוצאה מיותרת – הם כרטיס הכניסה שלכם להרפתקה הגדולה. שיהיה בהצלחה, וטיול מדהים!