השקעות: המדריך האולטימטיבי

פעם בתפיסה שלנו על איך משקיעים היינו הולכים לבנק ופותחים קופת חיסכון לנו או לילדים לעוד 20 שנה. ככה הרווחנו כמה אחוזים כל שנה על הכסף שלנו וחשבנו שלא יכול להיות הרבה יותר טוב מזה…

אבל השנים האחרונות פתחו עוד המון אפשרויות השקעה, בין היתר הודות לזמינות העצומה של המידע המקצועי שיש היום ברשת, אבל גם הזדמנויות השקעה גלובאליות שלא היו זמינות קודם לישראלים דרך הבנקים או בתי השקעות מקומיים.

מכיוון שיש היום כל כך הרבה אפשרויות והמגוון יכול לבלבל אפילו את מי שכן מכיר קצת את השוק, יצרנו בעבורכם את הרשימה האולטימטיבית של 12 אפיקי ההשקעה המרכזיים שיש כיום בשוק בדגש על הנושאים הבאים:

  • עד כמה הם כדאיים באופן כללי ומהו הפוטנציאל שלהם
  • לאילו סוג של משקיעים הם מתאימים
  • עד כמה הם באמת פסיביים (לדוגמה, השכרת דירה דורשת טיפול מאשר לשים כסף בקרן השתלמות).

איפה כדאי להשקיע את הכסף שלכם והאם כל אפיקי ההשקעה מתאימים לכל אחד? מדריך השקעות הנה מתחילים...

חיסכון בבנק

1. איך מרוויחים כסף? להשקיע את הכסף בחיסכון בבנק לאורך זמן!

זוהי כאמור דרך החיסכון הכי פשוטה שיש: הולכים לבנק או נכנסים לאתר האינטרנט שלו ופותחים תוכנית חיסכון מבלי להעלות את את רמת הסיכון. זו יכול להיות תוכנית עם הפקדה קבועה או תוכנית עם הפקדה חד פעמית.

בחלק מהתוכניות יש גם נקודות יציאה ולפעמיים הבנק נותן "בונוס" של ריבית מעט יותר גבוהה אם תבחרו במסלול שיש בו פחות מהן (אחרי הכול הוא רוצה להחזיק את הכסף אצלו כמה שיותר זמן). 

המשותף לכל התוכניות האלו הוא שכיום הריבית היא מאוד נמוכה. גם אם יש בתוכניות האלו רכיב משתנה, לא היינו סומכים על כך שהוא ישתלם לכם לעומת אפיקי השקעה אחרים, אפילו השקעה בבורסה דרך הבנק.

היתרון אולי היחיד של להשקיע כסף באפיק הזה הוא שאתם לא משלמים דמי שמירה ושהמיסוי על תוכניות שאינן צמודות למדד הוא נמוך באופן יחסי (15%).

למרבה הצער, היתרון הזה עדיין לא הופך את הערוץ הזה למשתלם במיוחד וסביר להניח שהרווח לא באמת יצליח להדביק את העלייה ביוקר המחייה כאן בארץ.

השקעה בנדל"ן בארץ

2. מדריך השקעות למשקיעים את הכסף בנדל"ן בארץ

אם אתם מחפשים איפה להשקיע כסף, השקעה בנדל"ן נחשבת לאחת ההשקעות הבטוחות ביותר שיש מכיוון שאם מסתכלים על השוק, בטווח הרחוק הוא ממשיך לעלות אף על פי שלעיתים נראה שהוא מגיע לנקודות קיפאון. 

זוהי גם השקעה טובה יחסית למי שרוצה לדאוג לפנסיה העתידית שלו, במיוחד אם הוא לא התחיל לחסוך מגיל צעיר (חוק פנסיה חובה לעצמאיים הוא חוק חדש יחסית) או עבר בין הרבה מאוד מקומות עבודה ולא הספיק לצבור וותק.

השוק היום אומנם מעט רווי, אבל בהחלט לא חסרות הזדמנויות, ואולי דווקא למי שלא יכול להשקיע סכומים אסטרונומים ומעדיף להשקיע בדירות קטנות.

לצד היתרונות של השקעה בנדל"ן יש לציין כי רמת הביטחון היחסית באה על חשבון התשואה שהיא סולידית למדי, ועל זה יש להוסיף את כל הוצאות התחזוקה והטיפול בדיירים (מרבה נכסים מרבה דאגות).

כמו כן, נדל"ן זה לא  עניין של מכירה וקנייה מהיום להיום ואם אתם מחפשים ערוץ השקעה עם נזילות גבוהה, זהו כנראה לא הערוץ בשבילכם.

קרקעות להשקעה

3. איך להשקיע כסף בקרקעות להשקעה בצורה נכונה

קרקעות להשקעה היא עוד Buzzword חזקה מאוד בתחום ההשקעות.

העיקרון ההשקעות של קרקעות הוא סופר פשוט אבל גם די מסוכן יחסית להשקעות נדל"ן אחרות: אתם קונים קרקע שאמורה להיות מופשרת במחיר זול ויכולים לממש את הזכות העתידית שלכם או למכור אותה ברווח גדול ברגע שהיא תופשר.

השאלה היא כמובן מתי בדיוק היא תופשר: יש קרקעות שלא מופשרות במשך עשרות שנים או שהייעוד שלהן הוא מוגבל.

למשל, קרקע שתופשר לצרכים חקלאיים תהיה הרבה פחות משתלמת מקרקע לבנייה (שגם עליה לוקח לפחות 3 שנים לקבלת היתר בנייה לאחר שהופשרה).

יש גם מקרים שבהם רוכשים מתפתים להשקיע את הכסף וקונים קרקע עם בעלות חלקית מנהל מקרקעי ישראל ומופתעים לגלול שחלק ממנה מופקע לצורך ציבורי או שנערכת עליה שומה חדשה.

לכן, אל תתנו שימכרו לכם חתול בשק או מכונת קסם שהופכת קש לזהב (סביר להניח שמוכרים לכם קש…). עשו את שיעורי הבית שלכם ומצאו כמה שיותר נתונים על הקרקע.

לדוגמה, תוכנית מתאר ארצית, מיהן הוועדות שאמורות לדון בה, בעלויות קודמות, שעבודים וכו'.

נדל"ן להשקעה בחו"ל
איך מרוויחים כסף מנדל"ן

4. נדל"ן להשקעה בחו"ל – להשקיע כסף בזהירות

השקעה בחו"ל היא פיסת נדל"ן נוספת שהישראלים מאוד מתלהבים ממנה, ובמיוחד מהאפשרות להשקיע בשלט רחוק… לא צריך בהכרח להשקיע בווילה מפוארת בארה"ב על אי פרטי (כפי שאולי ראיתם באיזה פלייר) ורבים מסתפקים בהשקעה בנכס קטן יותר באזורים בעלי ביקוש גבוה בעולם. 

המחיר הוא נמוך יותר ולכן גם מי שנשאר מחוץ למשחק בארץ יכול לנסות את עתידו שם, במיוחד כשהנכסים הם מגוונים יותר והתשואות יכולות להיות גבוהות יותר מאשר בארץ.

אם אתם לא רוצים לקחת סיכון גדול, אין ספק שרצוי שתישארו בתחום מדינות מערב אירופה שבה היציבות בשוק הנדל"ן היא טובה יותר, ואולי אפילו להישאר ממש קרוב לבית ולהשקיע בקפריסין או אחד מאיי יוון. (שם ישנם אזורים שלמים שהפכו ל"ישראל טאון").

בכל אופן, בהנחה שאתם לא באמת מתכוונים לעבור למדינה זרה, תצטרכו גוף שיעזור לכם לבצע את ההתנהלות השוטפת מול הדיירים והרשויות, מכיר את החוקים המקומיים ואת הסטנדרטיים שמקובלים בשוק חשוב לזכור שיצטרפו להוצאה גם דמי ניהול לנכס אבל אין ספק שמדובר בהוצאה משנית ומבלי להעלות את רמת הסיכון.

כמובן שכל זה יעלה לכם כסף שבסופו של דבר יתקזז מהרווחים הצפויים ולכן עשו בחירה חכמה, אל תתפתו לניהול במחירי רצפה.

רווח גדול יותר לא יהיה שווה את כל כאב הראש שאולי תסבלו ממנו בגלל שבחרתם בשותפים לא טובים…

השקעות: המדריך האולטימטיבי

5. קרן השתלמות – איך משקיעים ובאילו קרנות כדאי להשקיע את הכסף

קרן השתלמות הוא אפיק השקעה שקורץ לרבים בשל הפוטנציאל הגבוה לרווחים, הנזילות היחסית והטבות המס.

במקור זה היה מסלול שיועד למורים שפדו את הקרן עבור השתלמויות שונות, אבל כיום הוא נפתח לכלל הציבור שיכול לפדות את הכסף לאחר שש שנים ממועד תחילת ההפקדה הראשונית. 

הטבות המס של קרן ההשתלמות כוללות הכרה בהפקדות עצמן לצרכי מס ופטור חלקי ממס בהתאם לסטטוס של החוסך (שכיר או עצמאי) וההכנסות שלו עד לתקרה מסוימת.

למרות שקרן השתלמות נשמעת כמו אפיק בטוח, יש לזכור שלכל חברה יש מספר מסלולים ואתם עשויים להיות חשופים לתנודות בבורסה (תלוי באיזו רמת סיכון תבחרו) ומהרווחים אתם צריכים לקזז את דמי הניהול (שעליהם רצוי לנהל משא ומתן).

חשוב גם לדעת שלמרות שהכסף "נעול" במשך שש שנים, אין שום מניעה מלעבור מסלול או אפילו לחברה אחרת.

ההמלצה שלנו היא לא לפדות את הכסף מכיוון שמדובר במכשיר לטווח ארוך ומשיכה חלקית גם תאפס את מועד הפדיון של הפקדות חדשות.

לסיכומו של דבר, זהו מכשיר שהוא לא סתם פופולארי, זאת בתנאי שאתם זוכרים שיש בו רמות סיכון ועוקבים אחרי הדוחות ששולחים לכם (פעם ברבעון).

מסחר עצמאי בבורסה
איך להשקיע כסף בבורסה בלי לאבד את המכנסיים

6. מסחר עצמאי בבורסה דרך מכשירים פיננסים שונים – אפיקי השקעה בשוק ההון

מסחר עצמאי בבורסה נשמע כמו עניין די מפחיד, בעיקר עבור מי שיוצא מהידיים הבטוחות (כביכול) של יועץ ההשקעות בבנק או פשוט סומך על איזה השקעה שקבעו לו לפני כמה שנים טובות…

נכון שמסחר עצמאי בבורסה דורש תקופה של למידה ועשיית שיעורי בית בכל מה שקשור לתחום של שוק ההון לבצע השוואה בין חברות שונות, אבל בסופו של דבר השקעה בשוק ההון ובבורסה הרבה יותר משתלם מבחינת עלויות:

גם בתוספת דמי התשלום הקבועים על התקשורת לבורסה, הסכומים השוטפים שתשלמו הם נמוכים הרבה יותר.

אבל יש כאן שני "קאצ'ים": 

1. סכום השקעה מינימלי – לעיתים צריך סכום מינימלי של כספים להשקעה כדי לפתוח תיק השקעות בגופים השונים.

קיימים לא מעט מקומות להשקיע את הכסף אך אנו ממליצים למצוא תיק השקעות שמתאים ליכולות שלכם להשקיע.

2. השקעה עצמאית לא כוללת ייעוץ – יש להבדיל בין השקעה עצמאית לבין ייעוץ השקעות. הרוב המכריע של יועצי ההשקעות בארץ עובדים בבנקים או בבתי השקעות.

בשני המקרים היועצים האלו אינם בהכרח אובייקטיבים מכיוון שהם עשויים להמליץ לכם על תיק השקעות ומכשירים של הבנק או בתי ההשקעות שהם מקבלים תמריצים שונים כדי "לדחוף" לכם אותם.

שלושת מכשירי ההשקעה העיקריים כיום הם מניות, אגרות חוב (אג"ח) וקרנות העוקבות אחרי מדדים או קרנות סל.

✔️ להשקיע את הכסף במניות

כדאי להשקיע את הכסף במניות, השקעה במניות היא בדרך כלל בעלות רמות הסיכון הגבוהות ביותר, זאת למרות שישנן שיטות ניתוח שונות שמנסות להעריך מה יהיה מחיר המגמה בעתיד וגם המלצות של אנליסטים שונים.

על מנת להקטין את הסיכון בתהליך של השקעה במניות, חשוב שאם אתם הולכים על האפיק המנייתי, דאגו שיש לכם תיק השקעות מגוון מספיק.

✔️ להשקיע כסף באגרות חוב

 אגרות חוב הן מכשיר השקעה שהמשקיע בו למעשה מעניק הלוואה לחברה או גוף אחר (לדוגמה, אגרות חוב ממשלתיות), כאשר הוא יודע מראש מה תהיה הריבית שיקבל עליה בתאריך עתידי ספציפי.

בפועל חלק מהמשקיעים לא בהכרח יחזיקו באגרת החוב למשך כל התקופה הזו ולכן הם יהיו חשופים לתנודות כמו במכשירי השקעה אחרים (מחיר אגרת החוב יעלה או ירד).

כמו כן, תמיד ישנו את הסיכון שהגוף שהנפיק את אגרת החוב לא יוכל להחזיר את ההלוואה, אך זה נפוץ יותר באגרות חוב של חברות (אג"ח קונצרטיות) ופחות באג"ח ממשלתיים.

מבחינת פוטנציאל הרווח, מדובר במסלול סולידי למדי ולכן אל תצפו להכות את שוק המניות.

✔️ קרנות סל (לשעבר תעודות סל) וקרנות מחקות

קרנות סל או קרנות מחקות הם מכשירי השקעה נוספים שלמעשה מאפשרים לכם להשקיע במדד ידוע ולהיות חשופים אליו, זאת בניגוד לקרן נאמנות "רגילה" שיכולה להיות מורכבת ממכשירים פיננסים שאינם בהכרח מחקים מדד מסוים. 

מדדים שאולי שמעתם עליהם הם מדד ה-S&P 500, מדד הנאסד"ק, מדד ת"א 35, מדד ת"א 125 וכו'. המדדים הרחבים יותר, כלומר, אלו שמשקפים כמה שיותר חברות ושווקים, הם בדרך כלל בעלי רמת הסיכון הנמוכה יותר.

ההבדל העקרוני בין קרנות סל (או תעודות סל כפי שנקרא בעבר) לבין קרנות מחקות הוא שבעוד קרנות סל נחשבות למכשיר פסיבי שמחקה את המדד כפי שהוא, קרנות מחקות הן אקטיביות וההרכב שלהן עשוי להשתנות על מנת לנסות "ולהכות" את המדדים. זה לא קורה הרבה, ולמעשה דמי הניהול הגבוהים עשויים להבריח משקיעים רבים חזרה אל קרנות הסל.

לא משנה באיזה משני המכשירים האלו תחליטו לעשות שימוש, חשוב לנו להדגיש: המדדים בעולם מושפעים בקלות מכל גיהוק של השוק, ואחד הדברים המסוכנים ביותר שאתם יכולים לעשות זה לצאת ("לברוח") ברגע שהשוק מתחיל לרדת. מדובר במסלול שדורש אורך נשימה.

קופת גמל
קופות גמל – איפה להשקיע כסף

7. למה כדאי להשקיע כסף בקופת גמל לפנסיה וקופת גמל להשקעה

כשאנחנו מדברים על קופות גמל, אנחנו בדרך כלל מתכוונים לקופת גמל לפנסיה שאנחנו מתחילים להפקיד בה בגיל צעיר יחסית וחייבים להחזיק בה עד גיל הפרישה כדי לקבל את כל הזכויות המלאות שמגיעות לנו, כך שלמעשה מדובר במכשיר חיסכון ש"כולא" אותנו לטווח ארוך יחסית.

קופת גמל להשקעה דומה לקופת גמל שכזו, אבל היא גמישה יותר ולכן אפשר להשתמש בה לטווחי השקעה  שונים: קצר, בינוני או ארוך. אם מגיעים לגיל פרישה, עדיין מקבלים את הטבות המס, אך ההפקדות עצמן לא נחשבות להוצאה מוכרת.

וכמובן שיש כאן גם מגבלות: קודם כל, בתי ההשקעות גובים מכם עמלות שמנות יחסית לא רק על הסכום שיש כבר בקופה (הצבירה), אלא גם על הפקדות (למרות שקל יחסית להוריד את העמלה הזו). שנית כל, לא ניתן להפקיד יותר מ-70,000 ש"ח בכל קופה. 

מכיוון שסביר להניח שלא תצליחו בלאו הכי לעשות רווח של עשרות אחוזים בשנה במסלולים הסולידיים, זהו לא בהכרח חיסרון למשקיע שרוצה רמת סיכון בינונית, אבל עבור מי שכן מחפש סיכון גבוה יותר בסכומים גבוהים, אין כאן הרבה מה לחפש…

פוליסת חיסכון
איפה להשקיע כסף בעולם של פוליסות חיסכון

8. פוליסת חיסכון – איך להשקיע כסף בצורה כדאית – מדריך השקעות

אם "פוליסת חיסכון" נשמעת לכם כמו אפיק המשלב בין ביטוח לבין חיסכון כמו למשל "ביטוח מנהלים" קשה להאשים אתכם ויש כאן בלבול מסוים… אך האמת היא שלמרות שהמילה "פוליסה" נמצאת כאן, בפוליסת חסכון אין רכיב של ביטוח ואפילו לא ריבית מובטחת.

אין כאן גם רכיב פנסיוני ולא הטבות מס לעצמאיים (למעט מס על הרווחים למי שיוצא לגמלאות)

יחד עם זאת, פוליסת החיסכון עדיין מנוהלת בחברות ביטוח או נמכרת על ידי סוכני ביטוח ומפוקחת על ידי רשות שוק ההון (ולא הרשות לניירות ערך).

מבחינת קהל היעד של פוליסות הביטחון, הן קורצות בעיקר למי שבדרך כלל משקיע בקרנות נאמנות, כלומר לטווח בינוני ובהתאם לרמת הסיכון שהוא רוצה לקחת (בדומה להשקעה בקרנות השתלמות למשל).

אפשר להפקיד בהפקדה חד פעמית או הפקדה קבועה.

אם נבצע השוואה בין פוליסות חיסכון לבין קרנות נאמנות נוכל לראות עוד מספר יתרונות וחסרונות לכל אחת מהן:

  • דמי ניהול: דמי הניהול בפוליסות החיסכון נוטים להיות גבוהים יותר (כמו בקרנות ההשתלמות)
  • מעבר בין מסלולים ומשיכת כספים: כאשר אנחנו רוצים "להחליף" קרן נאמנות אנחנו למעשה מוכרים את האחזקות שלנו בקרן אחת וקונים בכסף אחזקות בקרן אחרת. לפיכך המכירה עשויה להעניק לנו רווחים בתוספת תשלום מס (מכיוון שמתרחש "אירוע מס"), אבל אנחנו עשויים גם להפסיד. לעומת זאת, בפוליסת חיסכון אנחנו יכולים לעבור בין מסלולים באופן חופשי בתוך אותה החברה בלי לפדות את החיסכון או לפדות אותו באופן חלקי בתוך אותו המסלול.
  • הלוואות על חשבון הכספים שבפוליסת החיסכון: בתי ההשקעות עשויים להעניק לכם הלוואה על חשבון פוליסת החיסכון, מה שלא ניתן בדרך כלל לעשות עם קרן נאמנות.
  • שקיפות: את העלייה והירידה בשווי של קרנות נאמנות ניתן לראות פעם ביום, אך בפוליסת הביטחון מדובר בעדכון חודשי בלבד חודש אחד אחורה, זאת מכיוון שמדובר בהשקעה בנכסים בלתי סחירים.
הלוואות חברתיות
הלוואות חברתיות PEER 2 PEER – איך להשקיע בתחום

9. למה כדאי להשקיע בהלוואות חברתיות עמית לעמית (Peer 2 Peer)

הלוואות חברתיות הן תחום לוהט של השנים האחרונות והוא חלק מהניסיון להשתחרר מהשיניים החדות של חברות האשראי והבנקים.

מצד אחד הלווים מקבלים הלוואות בריבית אטרקטיבית יותר ובתנאים שהם לא תמיד יקבלו במקום אחר.

מצד שני, המלווים יכולים להפוך את ההלוואה הזו להשקעה לא רעה בכלל בהתאם לרמת הסיכון שהם מעוניינים לקחת על עצמם (ההלוואה בכל מקרה מפוזרת בין לווים רבים שלכל אחד מהם יכולת החזר אחרת על פיו תיגבה הריבית).

חשוב להדגיש שלמרות הרושם שאולי נוצר שמדובר ב"מכירת הלוואות בדוכן בשוק הכרמל", בהחלט יש פיקוח על הלווים ואחוז הלווים שמאשרים להם הלוואות עומד לרוב על 20%. 

לאחרונה מתחילים להיכנס לתחום גם בתי ההשקעות, אך הרגולציה מקשה עליהן להעניק את השירותים האלו באופן מלא ולכן כרגע מדובר בעיקר על השקעות שלהן בחברות הללו. (בעבר מיטב דש קנתה והפעילה את שירות eloan, אך סגרה אותו לקראת סוף 2019).

בהקשר האקטואלי של הקורונה, נשמעו טענות שהמגפה והמצב הכלכלי הלא פשוט בארץ תוציא את הרוח מהמפרשים ותגרום לאי יכולת החזר גבוהה ולסיכון של כספי המלווים, אך בינתיים הנתונים מראים שהמשקיעים לא נפגעו באופן משמעותי והסלקציה הזו אכן מוכיחה את עצמה.

בכל אופן, רצוי שתדעו שמדובר בתחום חדש יחסית והיציבות הפיננסית של הגופים הגדולים במשק, שהם עדיין נותני ההלוואות העיקריים היא גבוהה פי כמה וכמה. קחו זאת בחשבון כאשר אתם מבצעים פיזור סיכונים.

אתרים להלוואות חברתיות:

✔️ טריא – אחת החלוצות בתחום 

✔️ בלנדר – עוד אתר חזק בתחום, קצת עמוס יותר ויכול להיות מציק בגלל ריבוי קישורים ומודעות 

✔️ הלמן אדובי P2P – שירות של בית ההשקעות הלמן אדובי להלוואת חברתיות בחו"ל

מטבעות קריפטוגרפים
ההשקעות של ההמונים במטבעות קריפטוגרפים מייצרת מציאות כלכלית חדשה

10. מטבעות קריפטוגרפים – איך להשקיע כסף בשוק ההון מבלי להשקיע כסף בשוק ההון

מטבעות קריפטוגרפים הם מטבעות שאין להם צורה פיזית והם קיימים בזכות טכנולוגיה הנקראת "שרשרת בלוקים" (Blockchain).

הטכנולוגיה הזו מאפשרת לשמור את המטבעות בארנק וירטואלי מבלי יכולת של תוקף חיצוני לגנוב אותם או לשנות נתונים בתוך השרשרת, זאת כל עוד משתמשים בארנק מאובטח ולא נופלים למלכודות של פישינג (לכל ארנק יש מפתח ציבורי ומפתח פרטי).

את המטבעות הקריפטוגרפים ניתן למכור ולקבל תמורתם כסף במטבע מוכר או להמשיך ולסחור בהם.

בהקשר הזה, חשוב לנו להסביר שהביטקוין הוא אומנם המטבע הידוע ביותר, אך הוא ממש לא היחיד וישנן בורסות שלמות (Exchange) שבהן מוכרים וקונים מטבעות קריפטוגרפים בלבד מבלי להעביר אותם לחשבונות בנק מסורתיים. 

מבחינת פוטנציאל, מטבעות קריפטוגרפים הם אפיק השקעה בעל פוטנציאל עצום, אבל הוא תלוי בנקודה שבו נכנסתם לשוק. מי שנכנס לשוק כשהביטקוין רק התחיל להיסחר הרוויח בגדול ויכול להיות ששמעתם בחדשות לפחות סיפור אחד או שניים על אנשים שהפכו למיליונרים אנונימיים (יש לציין שחובה לדווח על הרווחים לרשות המיסים…).

העניין הוא שכיום השקעה בביטקוין או כל מטבע אחר שיצא להנפקה ראשונית (ICO) לצורך העניין לא תבטיח לכם את אותה תשואה מטורפת ולמעשה הערך של הביטקוין ממשיך כל הזמן לזגזג.

במילים אחרות, מדובר בהשקעה ספקולטיבית לחלוטין ברמת סיכון גבוהה.

אם תוסיפו לכך את העובדה שיש מאות מטבעות שונים שמבוססים על שרשראות שונות וכל חמישה חבר'ה עם רעיון יכולים להמציא לעצמם מטבע (Token), ותבינו למה כדאי להשקיע ב-ICO היא לא בהכרח הרעיון הכי טוב שיש – לפחות אם אין לכם ניסיון קודם במסחר במטבעות פופולאריים יותר. למשל:

  • את'ריום  (ETH)
  • לייטקוין (LTC)
  • ריפל (XRP)
  • מונרו (XMR)

ועוד המון (הסברי עומק בעברית על המטבעות הפופולאריים אפשר למצוא ב-Cryptojungle)

השקעה בעסקים וחברות Startup
איך להשקיע בעסקים וחברות Startup ולהישאר בחיים

11. השקעה בעסקים וחברות Startup

המודל של השקעות בעסקים וחברות סטארט-אפ דומה לאופן בו אנחנו משקיעים בפרויקטים של מימון המונים כמו Kickstarter.

ההבדל הוא שכאן אנחנו משקיעים בחברות או עסקים שנמצאים בתהליך של גיוס כספים מהציבור. אלו יכולות להיות חברות לפני הקמה או חברות פעילות. 

בדרך כלל מדובר על רכישה של מניות שמתבצעת באמצעות כל אמצעי תשלום כמו כרטיס אשראי או העברה בנקאית.

לאחר מכן ניתן להרוויח מהרכישה הזו במגוון של דרכים:

אקזיט: במידה והחברה נמכרת, תקבלו בחזרה את שווי המניות שאתם מחזיקים בהן (שצפוי לעלות בחדות בעקבות המכירה).

IPO – הנפקה ציבורית. כאן אתם ממשיכים להחזיק במניות שלכם, אך כעת הן נסחרות באופן ציבורי. גם כאן יש פוטנציאל גדול מאוד לעליית הערך שלהן.

דיבידנדים: כלומר, רווחים או עודפים שהחברה מחויבת להעביר למחזיקי המניות בה.

כמו שאתם יכולים לצפות מה"Startup Nation" כפי שאנחנו מכונים, התחום הזה נמצא כאן על סף רתיחה ונכון לרגע כתיבת שורות אלו יש לפחות שלושה אתרים שמאפשרים לכם להשקיע במגוון של פרויקטים וחברות:

  • Pipilbiz.com – מדובר באתר בינלאומי עם ממשק נוח מאוד ובו אתם יכולים לראות את כל ההשקעות הפעילות, כמה משקיעים השקיעו בכל חברה, האם החברה הגיעה ליעד שלה (או עקפה אותו) וכמה ימים נותרו להשקעה.
  • מכיוון שבכל רגע יש רק מספר מצומצם יחסית של השקעות, כדאי לבדוק את רשימת ההשקעות הבאות שייפתחו.
  • Together – אתר דומה מאוד, אבל כרגע מעט קטן יותר בהיקפו.
  • Fundit – פרויקט קצת פחות מוכר שכיום משותף לבית ההשקעות IBI ו-Headstart (ה"Kickstarter" הישראלי) כך ששווה לשים לב אליו.

לכל חברה שרוצה לגייס באתרים הללו יש בדרך כלל עמוד מפורט עם תמצית מנהלים, מידע על המייסדים, מפת דרכים (Roadmap), מודל עסקי וכו'.

מן הסתם, אל תסתפקו רק במידע שמופיע בדף הרשמי מכיוון שהוא לא בהכרח אוביקטיבי וחפשו גם כתבות חיצוניות, במיוחד אם מדובר בחברות פעילות שכבר ניתן ללמוד על מידת ההצלחה שלהן.

רכישת עסקים קיימים או כניסה כשותפים

12. רכישת עסקים קיימים או כניסה כשותפים

רכישת עסקים קיימים היא הימור לא קטן, אבל מכיוון שיש כל כך הרבה מגזרים עסקיים שאפשר להשקיע בהם, זו אחת האפשרויות היותר מעניינות שקיימות. לדוגמה:

  • חנויות מתמחות
  • אתרי אינטרנט
  • בתי קפה ומסעדות
  • קווי חלוקה

מלבד זאת, אפשר להיכנס כשותפים או זכיינים, אופציה טובה אם אתם חוששים מלקחת על עצמכם את הסיכון שבהפעלת עסק עצמאי.

החיסרון הוא שאתם צריכים לסמוך על שאתם לא בהכרח מכירים לעומק ולפעמיים פשוט לסמוך על האינטואיציה שלכם. זוהי אופציה שלא היינו ממליצים לבחור בלי ליווי של עורך דין כדי שתוכלו להגן על עצמכם.

זכרו שאתם לא בהכרח חייבים להמשיך ולהפעיל את העסק כפי שהוא. לדוגמה, אתם יכולים להפוך אותו לעוד שירות כחלק מקשת השירותים שאתם מעניקים ללקוחות וכך לתת לו להנות מהמוניטין שכבר צברתם.

לחילופין, תוכלו להשקיע בו בקצב שלכם, להשביח אותו ולמכור אותו הלאה.

אתר חביב שמאפשר לכם לראות שלל עסקים למכירה בלי יותר מדי ג'אנק הוא מונופולי. יש גם קטגוריה כזו ביד 2 שמתעדכנת בקצב הרבה יותר מהיר, אבל היא קצת פחות מקצועית עם לא מעט עסקים "במחיר סמלי" או "ללא מחיר" שקשה לקחת אותם ברצינות.

איך משקיעים ואיך מרוויחים כסף: לסיכום

בניגוד לעבר, אז מרביתנו השקענו בעיקר באפיקים מסורתיים ולרוב גם סולידיים, היום יש מגוון עצום של אפשרויות השקעה שמתאימות למגוון של משקיעים בעלי צרכים שונים (משך החיסכון, רמת סיכון, עניין אישי וכו').

לפני שאתם בוחרים באפיק השקעה מסוים, היינו ממליצים לכם לקרוא עליו ביסודיות ובעיקר לפזר את ההשקעות שלכם בין ערוצים שונים.

אם אם עדיין שואלים את עצמכם איך משקיעים ואיפה כדאי, אתם מוזמנים להשאיר לנו הודעה ונחזור אליכם בהקדם – נכס דיגיטלי.

כדאי גם מאד לבקר בקטגוריה שלנו באתר על תקצירי ספרים.

מדריכים נוספים שלא כדאי לפספס
תשואה של מדד S&P 500

תשואה שנתית ממוצעת של S&P 500

תשואה שנתית ממוצעת של מדד S&P 500 היא נושא מרכזי בעולם ההשקעות, המשמש כאינדיקטור חשוב לביצועי שוק המניות האמריקאי לאורך זמן. הבנת

מה זה קריפטו

מה זה קריפטו (Crypto) – מדריך למתחילים

קריפטו, או מטבעות קריפטוגרפיים (= גם מטבעות דיגיטליים), הפכו לנושא מדובר ופופולרי בשנים האחרונות, משכו תשומת לב עצומה הן מצד משקיעים והן

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן